Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek

 

 

 

Tisztelt Látogatók a Honlapomon ! Pár hónappal ezelőtt úgy az Írásaim,mint a Receptek oldalról  szőrén - szálán eltűnt minden írásom. Ez meglehetősen " megrázott "  és csak most jutottam el odáig,hogy pótoljam. Kérem nézzék / nézzétek el, ha külalakilag  nem éppen a legszebb, szerkesztésileg nem a legjobb, de a különböző helyeken  tárolt  írásaimat csak így sikerült ide visszatennem.Utólag korrigálni  nem tudom. Mea maxima culpa.) Remélem a biztonsági mentés alkalmazása mellett  nem fordul ez többé elő.

konyhaivicc.jpg

Szeretettel  üdvözöllek ezen az oldalon is,kedves látogatóm!

 

     Miután Kiskanizsán éltem, ami  szinte faluhelynek számított, a szokásoknak megfelelően, engem is korán befogtak mindenféle munkálatokba, úgy  a ház körül,mint anyukám a konyhában. Már tíz éves koromban főztem, és azóta is nagyon szeretek a konyhában sürögni-forogni. 1979 óta gyűjtöm a recepteket, igyekszem azokat  leírni,amik elérhetőek, viszonylag olcsók, érdekesek, ízletesek. Ismerősöktől, a netről, külföldről. Ezeket szeretném  megosztani most  veletek,kedves olvasók .

     Van egy sajátos módszerem a receptek gyűjtésénél.Egy  kockás , spirálfüzetet  használok erre a célra, aminek mind a 100 lapját megszámoztam.A füzet bal oldali lapjaira  a sütirecepteket gyűjtöm, míg a jobb oldali lapjaira  a "főznivalókat"  írom. Már három ilyen füzetem telt be, remélem ,hogy sok érdekességet, vagy  már megszokott ételt tudok  tovább adni,csak kicsit másképp...

A recepteket  mindenféle csoportosítás nélkül fogom "ömleszteni" ahogy éppen eszembe jutnak. Válogassatok !   

Spékelt virsli

Hidegen - melegen kiváló sörkorcsolya, jó vendégváró.

Hozzávalók:   műbeles sertésvirsli  amennyit szeretnénk /  nyers-füstölt szalonna /  lila hagyma /  Trappista sajt / vegeta,  őrölt pirospaprika , bors / némi olaj ( vagy zsír /

Azért sertésvirslit használjunk, mert az megfelelő nagyságú a töltéshez. A virsliket  egyenként felvágjuk hosszában- de ne essenek szét. Mindegyikbe  hosszában belefektetünk egy szelet füstölt szalonnacsíkot. A szalonnacsík mellé kétoldalt lilahagyma szeleteket  tuszkolunk, majd az egészet megszórjuk pirospaprikával, borssal, csipet vegetával  ( vigyázat, a szalonna is sós, a vegeta tényleg csak csipet legyen ! ) . Azután megtömködjük a tetejét  reszelt Trappista sajttal. 

Lehetőleg magas peremes tepsit  megolajozunk. ( Ha zsírral tesszük ugyanezt, akkor a sütés után finom, kenyérre kenhető zsírt kapunk.) Belepakoljuk a megspékelt virsliket, majd a tepsit lefedjük alufóliával. Emiatt kell a magasfalú  " rendes" tepsi, és nem a gáztepsi...mert így  az alufólia nem éri el a  sajtot és nem ragad bele . Előmelegített sütőbe   toljuk, majd kb .170 fokon átsütjük. Nem kell több,mint 15  -  20 perc. Utána levesszük a fóliát a tepsiről, és rápirítjuk a sajtot.

Általában kukorica, vagy franciasalátával  fogyasztjuk, de nagyon finom friss  kenyérrel is  :-)

Megjegyzés:  minden Szilveszterkor elkészítem. yes

unnamed.jpg

 

A Facebookon  beléptem egy csoportba, ahol is tudomást szereztem erről a nagyon  finom ételről. Nem olyan bonyolult elkészíteni,mint ahogy leírom.

Fahéjas fátyol

 Hozzávalók ( A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre ! )

 A tésztához:

3 bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)  /   1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)  /  1 csomag szárított élesztő (7 g-os, megfelel 2,5 dkg frissnek) /   1 púpos evőkanál kristálycukor /   5 dkg vaj /   1 tojás /  1 mokkáskanál só /

A töltelékhez:

 7 dkg vaj /  fél bögre kristálycukor (8 dkg)  /  2 csapott teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

1. Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot felmelegítjük mikrohullámú sütőben. Ha nincs mikró, akkor tűzhelyen, tűzálló edényben. Csak meleg legyen, ne forró.

2. Ezután kevergessük egy picit villával, hogy a cukor feloldódjon, és egy picit visszahűljön. Langyosnak kell lennie!

3. Mérjük bele a tálba a lisztet, a sót, a tojást, a cukrot, majd az élesztőt, és villával alaposan keverjük össze az egészet.

4. Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani. Nem kell megijedni, mert nem fogjuk túlzásba vinni, ez két-három perces elfoglaltság lesz nagyjából. Addig kell pofozgatni a tésztát a fakanállal, míg szép sima nem lesz, és el nem kezd  elválni az edény falától.

5. Ezután meglisztezzük a tetejét, majd negyven percig pihentjük a tálban, egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten.

6. Lisztezett felületen 30  x  50 centis téglalappá nyújtjuk, amit megkenünk az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórjuk a fahéjjal összekevert cukorral.

Fontos: a vajból és a fahéjas cukorból is kihagyni egy-egy evőkanálnyit, amit a tetejére teszünk  később.

7. A téglalapot hat egyenlő csíkra vágjuk (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyeztem.

8. Magyarán kaptam egy emeletes csíkot, amelyet további hat kockára vágtam óvatosan. Lett hat kis "oszlop".

9. Ezeket az oszlopokat  kivajazott püspökkenyérsütő formába sorakoztatjuk élével, ahogyan a fotón is látható. Megkenjük a tetejét a maradék vajjal és meghintjük a maradék fahéjas cukorral.

10. Újabb negyven percet pihen  letakarva, és  szépen meghízik,   majdnem kitölti  az egész formát.

11. Ekkor 175 fokos sütőbe került, alul-felül sütés programra és körülbelül 25-30 perc alatt készre sült.

12. Gyönyörűen kiborult a formából.                                         

Megjegyzés:  nagyon gyorsan fogy !  és nagyon-nagyon finom  heart

 

fahejasfatyol-3.jpg

 

fahejasfatyol-2.jpg

 

Sokféle ételt kipróbálok, receptjeiket  innen -onnan szedem össze: szóbeszéd úján, internetről , kollégáktól, stb.  Egyik ismét nagyon megtetszett, ki is próbáltam. Kíváncsi voltam az ízhatásra, nem is csalódtam. Ugyan mindegyik hozzávaló ismert, népszerű, de ezzel a  megoldással  kicsit másképp "jöttek" az ízek. Mindenesetre harmonikus ízvilágú ételt kaptam, amit szeretettel ajánlok mindenkinek!

Sonkával, sajttal töltött, rántott  erős paprika:

Hozzávalók:

Nagyméretű-tölthető erős paprikák, főtt sonka, trappista sajt, esetleg füstölt is , só, bors, fokhagyma (granulátum is lehet )  ( ha nincs éppen erős paprika akkor a chili cseppek vagy por is kell)

A dupla ( ! ) panírhoz: liszt, őrölt gyömbér, kurkuma , tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A paprikát kicsumázzuk, mossuk, majd a  belsejét sózzuk borsozzuk fokhagymázzuk. Mivel éppen nem kaptam nagyméretű erős paprikákat, fogtam 2 kanálnyi olívaolajat, ebben elkevertem ízlés szerint a sót, a borsot, a fokhagyma granulátumot, és raktam bele chili cseppeket,összekevertem,majd ezzel az egyveleggel -egy ecset segítségével - jól megkentem a paprika belsejét.

A sonkát   kis "oszlopokra" vágtam ( 1 x 1 x 8 cm ) ,ugyanígy a trappista és füstölt trappista sajtot. Majd a csíkokat felváltva beledugdostam egymás mellé a paprikákba, és a nyílást egy  vékony szelet sonkával zártam le.( ha olvad a sajt, akkor ne folyjon ki ).

Panírozáskor oda kell figyelni,mert a paprikának csúszós a külső része.de az egészet amúgy is óvatosan kell kezelni, mert  ha már kész a panír, az is könnyen lecsúszik , épp emiatt a tulajdonsága miatt.

Először  a lisztbe ízlés szerint gyömbért és kurkumát kevertem, aztán jött egy kis trükk: a paprikákat kívülről nedves kézzel végigsimogattam,hogy a liszt,amibe először forgattam,megmaradjon rajta.Utána forgatjuk a felvert tojásba majd a morzsába.  Aztán megismételjük az egészet.

Forró olajban aranybarnára sütjük. Legcélszerűbb lukacsos fémkanállal mozgatni, hogy a panír megmaradjon rajta.

 

img_20150822_113603.jpg

Kirántva, még egyben.

 

img_20150822_114352.jpg

forrón a sajt még folyik...nagyon finom  yes

 

A következő sikeres étel  ami pillanatok alatt elfogyott, a:

Sült - zúzott (új)krumpli) :
 
( A köretek új dimenziója   Balatoni Dóra tollából - internetről)
 
Ha egy különleges köretre vágyunk, de már unjuk a hagyományos sült krumplit, készítsük el a következő receptet! Gondoltam, kipróbálom. Nem is csalódtam  wink

Hozzávalók

 20 db újburgonya ,  ( extra)  szűz olívaolaj ,  fél teáskanál só,
friss, aprított fűszernövény  petrezselyem, menta , aprított snidling,vagy lilahagyma apró kockára vágva,    4 újhagyma 

 

Szeretném hozzáfűzni,hogy amikor ezt csináltam,nem volt újkrumpli, de találtam sárga színű krumplit ( nézzék el, a nevét nem tudom ). Ennek sokkal vékonyabb a héja,mint a piros krumpliknak. Erős kefét fogva jól megdörzsöltem a héját,mondhatni , vékony héjú  "újkrumplit" kaptam.....
 

Elkészítés

Mossuk meg és dörzsöljük meg alaposan a krumplikat, majd tegyük héjastól főni, annyi vízbe,hogy ellepje, némi  sót dobhatunk bele.Főzzük puhára de ne repedjen meg. Ezt követően öntsük le róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, tegyük a krumplikat egy sima felületre és a tenyerünkkel egyenként nyomjuk meg kissé a tetejüket, hogy összezúzódjanak.A krumplinak szét kell nyílnia de nem eshet szét. Mondhatni: rusztikusra  zúzzuk:-)  Ezt követően helyezzük őket egy olívaolajjal kikent tepsibe. Én fogtam egy tálkát,amibe olívaolajat öntöttem, ebbe  ízlés szerint sót,  kevés  fokhagyma granulátumot ( vagy 1gerezd  lereszelt fokhagymát), csipet borsot  kevertem, és megkentem vele a krumplik tetejét. 200 fokon nagyjából 40-45 perc alatt  aranybarnára sütöttem őket.  Tálaláskor megszórtam aprított petrezselyemzölddel, mentával,mivel nem volt sem friss  snidlingem,sem újhagymám éppen, apróra kockázott lila hagymával  és szárított snidlinggel pótoltam.

Bizonyára  idegennek tűnik  egy ilyen ételen a menta , de higgyétek el, fantasztikusan jó  és  újszerű ízt ad az egésznek.

 

img_20150823_101233.jpg

Finom, ropogósra sütve.....

 

Következő próbálkozásom a  Gyökérkenyér -pirított hagymával.

(interneten leltem a receptre , talán valamelyik sütős -főzős-oldalon. Ez a boltokban: ciabatta néven fut. )

úgy állj neki elkészíteni,hogy  keléshez 8-12 órát fog állni !!

Előrebocsátom,hogy nem annyira macerás,mint ahogy leírom, de  szeretném a tapasztalataimat is belefoglalni. Sok olyan dologba futottam bele,amivel addig nem találkoztam sütés közben, így kicsit  megijedtem tőle ( "Úristen mi lesz ebből...?? " )  ...de aztán ment minden rendben...

 
Hozzávalók  ( 2 db kenyérhez) :
 
50 dkg liszt,  3 gr  porélesztő , 4 dl víz (langyos), 2 dkg cukor, 12 gr só ( ha valaki szereti: 5 dkg zöld olajbogyó apróra vágva, vagy lila hagyma apróra kockázva, kevés olajon megpirítva,olajból leszűrve )
 

 Elkészítése:

1./  Kelesztőtálban keverjük össze a lisztet, a sót, és az élesztőt.Adjuk hozzá a langyos vizet, majd fakanállal addig forgassuk , dolgozzuk ,míg teljesen összekeveredik minden. Nem lesz sima a tészta ,  úgy látványra mint állagra olyan lesz,mint a laza nokedlitészta !!

Folpackkal kell lefedni ( hogy ne száradjon ki a teteje ) és kelni hagyni szobahőmérsékleten  8-12 órát !!

2./  Fogjuk a gyúródeszkát,és 2-3 marok liszttel erősen lisztezzük meg, mert a tészta ragad ! Amikor  megnéztem a megkelt tésztát  teljes rémületemre ugyanolyan ,szinte folyósnak láttam,mint az elején, csak éppen a háromszorosára dagadva....Szó szerint  kiöntöttem a deszkára,  ahol kisebbre esett össze...és amikor nagyon lisztes kézzel elkezdtem összepaskolni, meglepetésemre, összeálló,szinte gumiszerűen ruganyos tésztát éreztem !

Gyúrni nem lehet, hanem szétnyomogatjuk még mindig erősen lisztes kézzel, és egy nagy téglalapot formálunk belőle, kb 1 cm vastagságút.

 3./  Hajtogatás következik.   A tészta két rövidebbik oldalát úgy hajtjuk be,hogy a két szél középen találkozzon. Majd erre /merőlegesen/  ráhajtjuk a tészta felét , úgy hogy épp elfedje a másik felét.. Majd-mivel két kenyeret akarunk, megfelezzük a tésztát.

4./  Fogjuk egyiket, és ugyanúgy,lisztes kézzel 1 cm  vastagságú kb 20 x 30 cm- es téglalapra nyomkodjuk. Majd megszórjuk az előre elkészített pirított hagyma felével, egyenletesen elosztjuk rajta. a téglalap két rövidebbik végét behajtjuk,mintegy lezárva ,hogy ne menjen ki belőle a hagyma sütés közben, aztán felcsavarjuk,mint a bejglit. Ha kész, akkor a két végét megfogva, 2-3 - szor megcsavarjuk a tésztát.

Ugyanezt megtesszük a másikkal is.

5./ Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymás mellé őket, majd konyharuhával letakarva, ismét pihentetjük,mintegy 4o percig.

6./ 220 fokra előmelegítjük a sütőt ( ez kb 2o perc  ), majd berakjuk a kenyeret sülni,kb középre  a sütőben). Alsó - felső sütésre állítjuk. A sütő aljába kis lábaskában kb 2-3 dl forró vizet teszünk. Kb 40- 50 percig sütjük, és szemmel ellenőrízzük  a " barnaságát".

Ismétlem,nem ennyire macerás,inkább a sok kelesztés,pihentetés miatt, hosszadalmas.

gyokerkenyer.2.jpg 

Nagyon finom...

           Házi húskenyér ( sonka, felvágott )  – csirkemellből :

Hozzávalók:

kb. 50 dkg  csirkemell  ,  kb 15 – 20  dkg  húsos ,nyers,füstölt  szalonna  , só, színes  bors , lilahagyma, piros kápia paprika, snidling , fokhagymapor.

A lekenéshez: olaj, pirospaprika,fokhagymapor.            

Elkészítés:

A   csirkemellet felkockáztam. Betettem a késes aprítóba. Mellé tettem a felkockázott nyers szalonnát. Majd  az egészet pépesítettem. Egy tálba rakva adtam hozzá ízlés szerint  fokhagymaport,  sót, mozsárban durvára tört színes borsot, zöld snidlinget, apróra vágott lilahagyma kockát , piros, lekockázott kápia paprikát .  Mindenki tehet még bele azt ,amit a család szeret, amit ízlése szerint jónak lát. Ezerféle variáció lehetséges,fűszerekkel, sajtokkal  stb.  Jól összekevertem az egészet.

Fogtam  egy darab  folpack fóliát, a masszát a közepére halmoztam és szorosan a fóliába tekertem, a két végét mint egy szaloncukrot összecsavartam.  Ezután még egy alufólia darabba is becsomagoltam. Beleraktam egy püspökkenyér sütőbe, öntöttem alá kb. 1 - 2 dl vizet és 180 fokos sütőben egy órán keresztül gőzöltem. 

Amikor lejárt a sütési idő, kibontottam a csomagból és pirospaprikával , fokhagymaporral elkevert olajjal bekentem. Amikor lehűlt, hűtőbe tettem.         „ Kifagyás „ után  nagyon jól , vékonyan  szeletelhető volt.  

Legközelebb azt hiszem előtte be fogom pácolni a csirkehúst  mielőtt feldolgozom.

huskenyer1.jpg

Felvágva.....mutatós, és nagyon finom lett..smiley

                                           Rántott zeller   

 Hozzávalók:

tisztított zeller, 3 – 4 mm-es  karikára vágva, liszt, tojás zsemlemorzsa  a panírhoz. A morzsába én  szezámmagot  tettem.  ( lehet bele tenni kakukkfüvet, metélőhagymát,  stb..) , olaj a kisütéshez

A zellerkarikákat   lesóztam ,kicsit állni hagytam.  A sótól nedves felületen jól megtapadt a liszt, majd a panír. 

Forró olajban ropogósra sütöttem.

Tejfölbe fokhagymát reszeltem, sóztam, és  míg rántottam a zellert, ez a hűtőben kicsit összeért.  

A friss ropogós  rántott zellert  fogyasztáskor   ebbe mártogattam. Nagyon finom, könnyű étel.

 

rantottzeller.jpg

 

                          Citromos-tejfölös kekszsüti recept

Hozzávalók:

0,5 kg háztartási keksz , 2 nagy poharas tejföl , 4 ek kristálycukor ,4 cs.  vaníliás cukor , 1 citrom 

Elkészítése:

A tejfölbe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a levét. Mindezt jól kikeverjük.

Egy jénai tálba rétegezve belerakjuk a kekszet, rá a tejfölös masszát.

Annyi réteget rakunk, amíg van a masszából. A süti tetejére természetesen a massza kerül.

Díszíteni lehet citromkarikával.

citromossuti.jpg

citromossuti1.jpg

citromossuti2.jpg

Kellemesen savanykás süti heart

                                           Újra itt.....

a Fokhagyma mártás , húsgombóccal c. recept következik

 

Hozzávalók:
------------------
    1 kg darált  pulykahús    
    1 kisebb vöröshagyma
    10 dkg rizs ( jobban jársz,ha előfőzöd-akár ízesített vízben)
    2 tojás
    só, bors

A szószhoz:
-----------------
    5  evőkanál  olaj
    5 púpos  evőkanál liszt
    2  liter a húsgombóc  főzővízéből, leszűrve
    330 g ( nagy pohár )  laktózmentes ( nekem )  tejföl
    10  gerezd fokhagyma
    kevés  ( 1-2 szál ) friss kapor
    só, bors, csipet vegeta

Elkészítése:

- A húst, a rizst, az apróra vagdosott hagymát és a tojásokat egy tálba tesszük, fűszerezzük és jól összegyúrjuk.
- Ételízesítős, forró vízbe kisebb  ( diónyi ) gombócokat engedünk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor szedőkanállal óvatosan kiszedjük. ( ha nyers a rízs, akkor a víz tetejére való feljövetel után még főzni kell vagy 15 percet) Ha főtt a rízs,akkor elég  a feljövetel után pár perc is. )
- A hús főzővízéből 2 liternyit   leszűrünk, és félretesszük.

-Az  olajat  felmelegítjük, a lisztet belekeverjük és enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húslét  és csomómentesre keverjük. Addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni.

- A tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát, a felaprított kaprot és a fűszereket, majd a szószhoz adjuk. Folyamatos kavargatás mellett összefőzzük.

-A gombócokat belerakjuk a mártásba.

fokhagymamartashusgombocetelek2.jpg

Különösen finom attól,hogy a mártást a húslével öntjük fel...

  Töltött kel tejszínesen

 Hozzávalók:

--------------------

1 nagyobb fej kelkáposzta

1/2 kiló pulyka vagy sertés  light darált hús ( 7% zsírtartalom alatt )

kb. 10 dkg rízs

2 -3 paradicsom

fokhagyma

kömény

1 doboz ( kb 2 dl ) főzőtejszín ( nekem laktózmentes volt )

1 nagy pohár tejföl, 20 %-os ( szintén laktózmentes )

Elkészítés:

----------------
A nagyobb kelleveleket  óvatosan lebontottam, majd   előfőztem sós, kicsit  szódabikarbónás vízben. ( 11 db volt ) , majd lecsepegtettem.

 

A maradékot fellaskáztam és a feldarabolt paradicsomokkal, a zúzott fokhagymával, köménymaggal,    olajon megpároltam, majd adtam hozzá  2-3 kanál fűszeres  paradicsompürét. Ezt az egészet  a sütőedény aljára  tettem,kevés olajra.

A levélkéket megtöltöttem a rizses, darált hússal. ( a rízst előfőztem vegetás vízben ) A kapott töltelékeket  ráraktam a tepsiben lévő káposztaágyra.

A tejfölt, és a főzőtejszínt  összekevertem, kicsit sóztam és jócskán tettem bele  reszelt  fokhagymát,majd ezzel locsoltam meg a tepsiben lévő  " cuccot. ".
Sütőbe rakva, kb 150 -170 -fokon sütöttem egy órát, majd a végén kicsit rápirítottam a tetejére.

toltott-kelsutve.jpg

nagyon finom..... yes

 

Békés, gyertyafényes,  mézeskalács illatú Karácsonyi Ünnepeket kívánok sok szeretettel !

 

Egyik főétel a töltött káposzta volt  nálunk.Közzé tenném a módszert - ahogy én készítem.

Töltött káposzta

Ezt  a receptet egy volt kolléganőm édesanyjától kaptam sok évvel ezelőtt…..azt hiszem tudott valamit  Margit néni yes

Hozzávalók:

egy fej édes káposzta / 1 kg vecsési savanyú káposzta / 2-3 nagy vöröshagyma / csípős  csöves zöldpaprika / 2 – 3 vastag húsú  TV paprika vagy kápia  / 2o dkg füstölt sonka /  2o dkg füstölt  császár szalonna  /  babérlevél, só, bors, vegeta, kömény , őrölt pirospaprika / fokhagyma granulátum , vagy reszelt fokhagyma   /  

Töltelékhez:

1 kg darált sertéshús / 1 zacskónyi Uncle Bens  hosszúszemű  fehér rízs /  2-3 tojás / só,bors,vegeta,fokhagyma,vöröshagyma /

Mindenekelőtt bedobom az egész fej édes káposztát egyben egy nagyobb fazékba, feleresztem vízzel,majd  főni teszem . Csak annyi ideig főzöm, míg  kissé megpuhulnak a levelei, mert azokat le kell szedni róla, ezekbe fogjuk csomagolni a tölteléket. (Mivel lehet kapni a boltban savanyított káposztalevelet  olyat is lehet  felhasználni, ha valaki nem akar molyolni a fent leírtakkal)

Szóval amikor megfőtt kissé, lefejtjük  a leveleket, és lecsurgatjuk őket, félretesszük. A megmaradt édes káposztát  vékonyan leszeljük, majd a kissé kimosott  savanyú káposzta közé keverjük.

Fogjuk közben a paprikákat, kicsumázzuk, és nagyon vékonyan leszeljük őket, egy tálba, majd ezekhez szeljük  szintén vékonyra a hagymát, és összekeverjük a cuccot.

Aztán  jön a szalonna, és a sonka, vékonyra szelve, majd a szeleteket felkockázzuk…helyre kis " katonákat " vágunk mindkettőből, majd ezeket is összekeverjük.

Következő lépés a töltelék elkészítése : 

A rízst én előfőzöm, legalább félpuhára, mert nem szeretem,ha  véletlenül kemény marad a töltelékben, így viszont ez a veszély nem fenyeget. Ha kész, összekeverem a darált hússal,  tojásokkal, és a fűszerekkel , ízlés szerint. Aztán fogjuk a leszedett káposztaleveleket, és mindegyikbe  teszünk egy gombócnyi tölteléket, szépen  bebugyolálva  őket. Mindenki egyénileg  csomagolja ezeket, lényeg, hogy ne látsszon ki a töltelék. Nem muszáj szabályosra, ahogy sikerül,hiszen a lényeg az íze.

Összerakás: 

Fogjunk egy irdatlan nagy fazekat.

A fazék aljára terítsünk egy réteg  kevert káposztát. Erre mehet a  vegyes paprika-hagyma  réteg. aztán erre  a felkockázott sonka – szalonna réteg.  Aztán  megszórjuk: pirospaprikával, borssal, vegetával, sóval, fokhagymával, csipet  köménnyel,  1-2 babérlevéllel vagy csipet őrölt babérral. Aztán mehetnek rá a  becsomagolt gombócok. Aztán kezdődik előlről: a káposztaréteggel  - addig, míg elfogynak a hozzávalók. A tetejére káposztaréteg kerüljön. ( ezt már nem fűszerezzük ).

Utána az egészet  felöntjük annyi vízzel,hogy ellepje, aztán főni tesszük. Ha felforr ( óvatosan,nehogy odakapja az alját ) , takarékra  tesszük, és  a gombócok puhulásáig  főzzük.

Amikor késznek nyilvánítjuk, a gombócokat kiszedjük belőle, félre tesszük.  Készítünk egy  vékony, de  annál inkább " barna”  rántást, és besűrítjük vele a káposztánkat.

Utána szét lehet merni kisebb  edényekbe, elosztva a gombócokat, és  mehet hűlni. Jó sok lesz belőle, de nem baj, mert minél tovább tart, annál  jobban összeérik, és ugye,ahogy a közmondás tartja, csak a káposzta jó  többször is felmelegítve :-D

Fogyasztáskor  megbolondíthatjuk tejföllel…..naggggyon finom !   Jó étvágyat.  yes

20161223_150414.jpg

ilyen sok lett belőle...már fazekakba  elosztva...a gombócok kissé rusztikusra sikerültek, de a lényeg,hogy nagyon finom lett 

laugh

A következő kedvencet   gyakran készítem, mert   finom vendégváró , nem szárad  ki, ropogós  még egy hét múlva is – bár  ahhoz igen sokat  kell sütnöm,  hogy addig kitartson. Általában  másfél – két adagnyit sütök belőle.  Ez minimum  8 -  9    tepsire való  tészta…

 

Szalalkális sajtos rúd / pogácsa / perec

 Hozzávalók:

5o dkg liszt / 1 zacskónyi, 15 gr szalalkáli / 2,5 – 3 kávéskanál só / 1 doboz, 175 gr 2o %-os tejföl /  1 Rama margarin /  2 tojás sárgája  / 15 dkg reszelt trappista sajt /  3 – 4 teáskanál őrölt kömény    illetve még egész kömény    a tetejére szórni  /  tojások fehérje a végén kenni /

A Rama margarint  célszerű hűtőbe tenni,hogy kemény maradjon.  Egy  tálba mérjük a lisztet, majd belerakjuk a sót, összekeverjük,és megkóstoljuk, ha kell még bele só,akkor  most lehet tenni. Utána mehet a többi poranyag. Ezután fogunk egy kislyukú sajtreszelőt, és ezzel belereszeljük a fagyos Rama margarint.  Folyamatosan keverjük, morzsoljuk a liszttel,hogy mindenütt elkeveredjen vele. Sokkal könnyebb lesz így összedolgozni . Utána mehet bele a tojások sárgája, illetve a tejföl. Összekeverjük a  liszttel,és nekiállunk gyúrni. Nem kell bele semmi folyadék,mert ahogy  melegszik a gyúrástól a margarin, olvad, és szépen össze fog állni a tészta. Ha kész,akkor 3 – 4 gombócra szoktam osztani, mert  kisebb adagban könnyebb nyújtani.

A gyúródeszkán  2-3 mm vékonyra  nyújtjuk, lekenjük a tetejét a tojás fehérjével, megszórjuk sajttal egész köménnyel ( ez elhagyható,ha valaki nem szereti ) . Aztán jöhet a formára vágás, én a pizza szeletelő gurigával szoktam rudakra, vagy kis négyzetekre vágni. ( utóbbit  sütni elég macerás, mert sok apró…szóval gyorsabb a rúd ) . Sütőpapírral bélelt kis peremű  „ gáz”tepsibe rakjuk. Ha lehet, alul –felül süssük. Ha egyszerre két tepsivel dolgozunk,akkor célszerű  megcserélni  őket.

Előmelegítjük a sütőt  180 - 2oo C -  fokra . Kb. 5-10 percig ne nyissuk ki a sütőajtót. Utána viszont célszerű, pillanatra kinyitni, hogy a szalalkáli szúrós "szagát" kiengedjük.Figyelni kell, mert  elég hamar sül,és képes megégni...

                     

wink

Mivel az  édes sütiket  leginkább csak enni szeretem, mindig igyekszem olyat választani,amivel nincs sok macera, de méginkább nem kell sütni, csak összeállítani. Ilyen meggondolásból keresgéltem a neten, és   a No-Salty oldalon találtam egy receptet, amit kicsit átvariáltam , kihagytam belőle  a  zacskó vaníliás cukrot, mert  így nélküle is túl édesnek találom még mindig.. A következő alkalommal a mézet  is ki fogom hagyni belőle.   A kép is a No-Saltyról való-ahogy a felirat mutatja - a saját készítésűt sajnos elfeledtem lefotózni, és már nem áll módomban,mert hamar elfogyott.

Zserbógolyó

Hozzávalók:

20 dkg aszalt sárgabarack / 20 dkg darált dió / 2 evőkanál sárgabarack lekvár /  1 evőkanál méz /  2 evőkanál  porcukor / 1 dl rum / 20 dkg ét tortabevonó / 1 evőkanál étolaj / ha túl laza, szükség szerint mehet bele darált kekszmorzsa /

Az aszalt barackot késes aprítóban  apróra szecskáztam, majd  ráöntöttem a rumot, hogy felszívja…nem is nyomkodtam ki belőle. Aztán össze kell keverni az összes hozzá valót. Nekem túl laza  lett, így került  bele darált keksz  is, míg elfogadható állagú nem lett.

Utána  diónyi golyókat  formáztunk ( a család  besegített ), lett belőle kb. 2o db.Utána ment  a mélyhűtőbe. Ott megkeményedett annyira, hogy fogvájót beleszúrva,meg lehetett forgatni a csokimázban….amit a következőképpen  készítünk el:

Gőzfürdő felett megolvasztjuk egy mélyebb edényben a csokit,majd beletesszük az olajat, összekeverjük és ebbe mártogatjuk a golyókat.  Ha kész, a fogvájót  bele lehet szúrni egy hungarocellbe,mint a nyalókát, vagy simán egy tálcára,sütőpapírra tenni, ahol megszilárdul.  Célszerű hidegben tartani.

rumos-zserbogolyo.jpg

Megérkeztem  ide is smiley

Nemrégiben egyik kolléganőmtől hallottam egy klassz receptet. annyira megszerette a család, hogy  már többször is elkészítettem,pedig alig pár hete, hogy megismerkedtünk egymással. Mármint a recept, és én devil

Spenótos tésztában sült tükörtojás

Első lépésben: "összedobunk"  egy spenót főzeléket. Kell hozzá 2 kanálnyi olaj, amin 2 evőkanál liszttel világos rántást készítünk, felengedjük kb fél liternyi tejjel. Ebbe tesszük  a kb 45o grammnyi mirelit spenótot. Fűszerezzük  jó sok fokhagymával ( vagy granulátummal ), vegetával, borssal, némi sóval. Ha kissé lehűlt, belekeverünk 2 felvert nyers tojást.

Második lépésben: kifőzünk egy  csomag spagetti ( durum)  tésztát, én háromba törtem a szálakat,ne legyenek olyan hosszúak.

Harmadik lépésben: a tésztát belekeverjük a spenótba, jól átforgatjuk, majd az egészet, egy kiolajozott - morzsázott tepsibe öntjük. A tetején egy merőkanállal 6  mélyedést  csinálunk, amibe egyenként  1-1 tojást engedünk.( nem felverve, csak úgy,mint a tükörtojáshoz.) A tojások közti részeket meg lehet szórni reszelt sajttal ( ha akarjuk - én akartam )

Végső lépésként:előmelegített sütőben, kb 170-180 fokon összesütjük az egészet, a végén rápirítjuk a sajtot. Látni,amikor összeáll a tetején a tükörtojás, nagyjából akkorra lesz tökéletes yes

pizap_1488303049736.jpg

Így néz ki...és nagyon finom :-)

 

Örömteli készülődést, piros tojásos, sonkás, foszlós kalácsos, locsolós , verőfényes   Húsvétot  kívánok  sok szeretettel Mindenkinek !

Megérkeztem winkeltelt kis idő,mióta itt voltam. Eljött ismét a Húsvét, igyekeztem olyan ételeket kitalálni, keresni , amiket eddig nem ismertem, nem túl kalóriásak, és nem utolsó sorban  finomak is.Lássuk őket:

Őszibarack sajtsalátával töltve

Hozzávalók:   2 konzervnyi , felezett őszibarack ( 960 gr ) , 200 gr füstölt sajt, én egy  Bluedino Füsti Tallért tettem bele ( Liedl) , 100 gr piros kápia paprika,  egy  csokornyi kb 4-5 db újhagyma, 100 gr  natúr joghurt, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál majonéz, 1 teáskanál curry por, 1 teáskanál fehér bors.

A "folyékony" hozzávalókat össze kell keverni,majd a fűzerekkel ízesíteni. A szilárd hozzávalókat apróra kell kockázni, majd  a folyósat, és a szilárdot összekeverni.  Ha a felezett őszibarackoknak kicsi a magház-helye, kiskanállal meg kell nagyobbítani, és  az így kiszedett barackot hozzá lehet adni a töltelékhez. A fél őszibarackok aljából  le kell szelni kicsit, hogy sima legyen az alap, ne billegjenek. Az így levágott barack is mehet  a töltelékbe. Ezután megpakoljuk a barackokat  a jól kikevert cuccal...mehetnek a hűtőbe. Nagyon harmonikus, finom ízkavalkádot kapunk !!!  ( 100 grammban : 103 kcal, 3 gr fehérje, 11 gr szénhidrát, 5 gr zsír van )

pizap_1492171496337.jpg

Sós nasi

Hozzávalók :   35 dkg liszt ,1 teáskanál só , 1 teáskanál mustár , 15 dkg vaj, 12 dkg reszelt Trappista sajt, 1 tojás . A tetejére: 1 tojás, szezámmag, hántolt  napraforgómag.

Össze kell gyúrni a hozzávalókat, majd  4o percre  a hűtőbe tenni. Meglehetősen nagy erő kell a gyúráshoz, nehezen fog összeállni, és kemény tésztát kapunk. A hűtőből kivéve azonban sodrófával  "simán" lehet sodorni, kb 2-3 mm vékonyra.Tetszés szerinti formára   szaggatjuk.Sütőpapírra téve megkenjük tojással, majd felét szezám maggal, felét  napraforgó maggal szórjuk meg.(  Én még kis sót is szórtam rá.) Előmelegített sütőben, 200 C-fokon, 10-12 percig sütjük. ( 1 db kb 1o grammban:  41 kcal, 1 gr fehérje, 3 gr szénhidrát, 2 gr zsír  van )

pizap_1492171653046.jpg

 

Húsvéti foszlós, mazsolás kalács:

5o dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 tojás sárgája  + 1 egész tojás kenni , 5 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 dl tej, 1 kk só, 3 dkg vaj.

A lisztet elkeverjük a vaníliás cukorral, sóval, a rumba áztatott, majd lecsepegtetett mazsolával. Közben a tejben felfuttatjuk kis cukor kíséretében az élesztőt. A 3 tojás sárgájával  elkeverjük a maradék cukrot,  a citromhéjat, olvasztott vajat. Ezután összekeverjük a liszttel. Jól átgyúrjuk, majd kb. 4o perc alatt  meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.Utána lisztezett gyúródeszkán  ismét jól átgyúrjuk. 3 egyenlő részre osztjuk, majd  egyenként  hosszú csíkot nyújtunk belőlük. Hármas fonással "copfot" fonunk  a tésztából. Közben kivajazunk - és lisztezünk egy hosszúkás sütőformát ,majd ebbe fektetjük a tésztát. ismét hagyjuk kelni  kb 2o percet. Lekenjük egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 2oo C-fokon kb 30- 40 perc alatt készre sütjük.( 100 gr-ban : 258 kcal,  8 gr fehérje, 45 gr szénhidrát, 5 gr zsír van )

pizap_1492171595530.jpg

 

Mivel változatlanul a "KalóriaBázis" alapján élek, és fogyok, az eredeti  malac helyett pulykával készítettem el, mondhatom  nagyon-nagyon finom lett a következő Húsvéti ételem:

Savanyú pulyka aprólék:

1 kg pulykacomb aprólék ( Liedl ) , 8 dkg zsír, 6 dkg vöröshagyma, só,bors, babér, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2 dkg mustár, 1 dkg cukor, 5 cl citromlé, citromhéj, tárkony ( friss v. szárított ).

A zsírban megfuttatjuk,vajszínűre pároljuk az apróra vágott hagymát. Rádobjuk a  kockára vágott húst, majd fűszerezzük.Fedő alatt, puhára pároljuk. ( én mindenféle húsételhez adok kb 1 teáskanálnyi szódabikarbónát, mert  fél órával lerövidíti a főzést,  a hús vajpuhára fő vele, és ennek ellenére nem esik szét a rostjaira ). Már eleve annyi levet teszek hozzá,amennyi  zaftot szeretnék...kb. ellepi a húst. Ha már majdnem kész,  behabarom a tejfölben simára kevert liszttel. Utána a fent leírt mennyiségű mustárral,cukorral,citromlével, citromhéjjal kezdek el "variálni" - harmonikus ízűre adagolom  ezeket a hozzávalókat.  Végül tárkonnyal ízesítem - ezzel kéretik vigyázni,mert elég intenzív ízű hozzávaló, de végül is nagy mértékben  befolyásolja  az ízharmóniát. Feltétlen kell bele ! ( képet akkor fogok csinálni, ha  Nagyszombaton elkészítem) ( egy adag 200 gr - 258 kcal : 18 gr fehérje, 16 gr szénhidrát , 16 gr zsír )

 

Következő  nasim, megint csak elég lightos, képe akkor lesz, ha ugyancsak Nagyszombaton  elkészítem.

Gyümölcsös túró  - pohárban

Hozzávalók: 25 dkg túró , 1 ek citromlé, 2 ek cukor ( xilit ) , vanília, 2 ek (görög) joghurt , 10 dkg kekszmorzsa , 20 dkg gyümölcs.( én a Sparban kapható vegyes mirelit erdei gyümölcsöt tettem bele )

A túrót villával összetöröm, majd kikeverem a cukorral, vaníliával, citromlével,joghurttal, leginkább ízlés szerint.

A gyümölcsöt  " leaprózom".

Pohárba   teszünk egy réteg kekszmorzsát,  erre egy réteg gyümölcsöt, majd erre túrót. Aztán keksz megint, és így sorban, míg el nem fogy a hozzávaló. aki nem fogyózik tehet rá tejszínhabot is.  Mehet a hűtőbe.Nyilván akkor lesz még jobb, ha kicsit áll, és a rétegek kicsit "összemosódnak, összeivódnak "  egymással. ( végül kis tepsiben rétegeztem meg ...)

Szép májust kívánok itt is Mindenkinek !

Fantasztikus recepttel jöttem !!! Már többször is megsütöttem....ezt Mindenkinek meg kell csinálni !!   Kelt tésztából készül, igazán finom, jó ízű, abszolút jól kezelhető kelt tésztából, ( amit szerintem minden más kelthez is lehet "használni " )  A receptet a Facebookon leltem ( mellette Fehér Katica neve volt feltüntetve)  A sütit úgy hívják, hogy:

Sajtos muffin

Hozzávalók a tésztához:

2 dl tej /  7 gr instant , szárított élesztő  /  1 teáskanál porcukor / 47 dkg iszt / 1 teáskanál só-szerintem mehet bele 2 is / 1 dl étolaj / 1 db nagy tojás /

Hozzávalók a töltelékhez:

8 dkg puha margarin / 8 dkg félkemény sajt / lehet bele bármit tenni....ez a kelt tészta kiváló bármihez /

Hozzávalók a tetejére :

1 felvert tojás / ízlés szerint szezámmag, én pl, egész mákot is szórtam rá, de lehet ízlés szerint bármi

Elkészítés :

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, porcukros tejben. A por állagú hozzávalókat  (  só , liszt ) összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojást, az olajat és a közben felfuttatott élesztős tejet. Szép simára dagasztjuk, majd 15 percig  letakarva , langyos helyen pihentetjük.Lisztmentes gyúródeszkán is lehet vele dolgozni, a benne lévő olaj miatt. Nem ragad,  rugalmas, ha lehet ilyet mondani: igen kellemes tészta.

Közben előkészítjük a tölteléket :  kikeverjük a puha margarint, lereszeljük a sajtot.

A duplájára kelt tésztánkat gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk,majd 12 egyenlő részre osztjuk, amikből kis gömböket formálunk. Ezeket egyenként  téglalap alakúra nyújtjuk,majd egyik felét hosszában bevagdaljuk .

muffin.jpg

A nem bevagdalt részt megkenjük  lágy margarinnal, és megszórjuk sajttal. Utána a töltött résznél kezdve felcsavarjuk, majd csigát formázunk belőle...a két végét össze"ragasztjuk"...dolgozzuk..

muffin2.jpg

Kikenjük margarinnal a muffin formát, majd mindenféle macera nélkül simán belehelyezzük a kis csigákat, és 15 percig  így is pihentetjük. 15 perc után lekenjük a  muffinok tetejét tojással, megszórjuk maggal ( szezám..stb..)

A 18o fokra előmelegített  sütőbe toljuk a formát, majd kb 25- 30 perc alatt készre sütjük. Célszerű azért figyelni is ,mennyire sült meg a süti. Fantasztikusan finom, kívül roppanós, belül gőzölgő puha,sajtos-margarinos  kelt tésztát kapunk.....Ha kisült, kicsit megmozgatjuk minden irányba, és simán kijön a muffin sütőből. Jó étvágyat !!!!   :-)

pizap_1494084743808.jpg

Ajándéknak is kiváló  heart